Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Ο ΑΣΩΠΟΣ εδώ και χρόνια φωνάζει SOS

το περιβαλλοντικό έγκλημα όμως συνεχίζεται...

Η πολιτεία μένει εγκληματικά άπραγη, χαϊδεύοντας μικροσυμφέροντα και αδιαφορώντας τόσο για τη δημόσια υγεία όσο και για τη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Το πρόβλημα της μόλυνσης του Ασωπού, έχει χαρακτηριστεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Ευρώπης. Η μόλυνση των υπόγειων υδάτων, αλλά και του πόσιμου νερού της περιοχής από κοκτέιλ χημικών ουσιών μεταξύ των οποίων και το εξασθενές χρώμιο (!) έγινε ευρέως γνωστή τα τελευταία χρόνια, αλλά κανένας υπεύθυνος δεν προχώρησε μέχρι σήμερα στη λήψη ουσιαστικών μέτρων
  • που να αποτρέπουν τη συνέχιση της ρύπανσης,
  • που να υποστηρίζουν την αποκατάσταση του προβλήματος ή
  • που μέσω επιβολής σοβαρών προστίμων, ποινών ή κυρώσεων, να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στο μέλλον για τους ασυνείδητους παραβάτες.
Επιπλέον η ήδη ανεξέλεγκτη βιομηχανική "ανάπτυξη" στην περιοχή, αλλά και οι μελλοντικοί χωροταξικοί σχεδιασμοί, έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την ήδη πολύ άσχημη κατάσταση, που αγγίζει τα όρια οικολογικής κατάρρευσης. Η ρύπανση υπόγειων και επιφανειακών υδάτων με καρκινογόνες, τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα, αλλά και η ρύπανση της ατμόσφαιρας, μετρούν ήδη τα ανθρώπινα θύματα τους, που πληρώνουν με την επιβάρυνση της υγείας τους την αδιαφορία των υπευθύνων. Όπως αναφέρεται μάλιστα, η πολιτεία, όχι απλά δεν προστατεύει τους κατοίκους εφαρμόζοντας τις υπάρχουσες νομοθεσίες -που λογικά θα έπρεπε να ήταν αυτονόητο- αλλά δεν προβαίνει ούτε καν σε γνωστοποίηση των μετρήσεων-αναλύσεων που γίνονται -όπου και όταν γίνονται-, ώστε να μπορούν οι κάτοικοι να πάρουν, έστω με δική τους πρωτοβουλία, κάποια μέτρα προφύλαξης, ενώ παράλληλα με την κρατική γραφειοκρατία μπλοκάρει την υλοποίηση μελέτης που έγινε πριν από 13 χρόνια. (!)

Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής συνεχίζονται όμως δυναμικά τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η συσπείρωση όλων αυτών δημιούργησε ένα πραγματικό δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης για την περιοχή:
το «Δίκτυο για τη σωτηρία του Ασωπού και του Ευβοϊκού***», το οποίο για το ερχόμενο

Σάββατο 21 Μαρτίου, στις 11.00 π.μ., καλεί σε κινητοποίηση στα διόδια Σχηματαρίου

για να καταγγείλουν για άλλη μία φορά το έγκλημα του Ασωπού, -που είναι η μεγαλύτερη και σε εξέλιξη περιβαλλοντική καταστροφή που γνώρισε η χώρα-, όπως και την εγκληματική αδιαφορία και συγκάλυψη από την πλευρά της Πολιτείας, την ώρα που απειλείται σοβαρά η δημόσια υγεία.

Παράλληλα διατυπώνουν από κοινού τα παρακάτω αιτήματα:

  • Άμεση παροχή καθαρού πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες από κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας και ενιαίο φορέα διαχείρισης με κοινωνικό χαρακτήρα και κοινωνικό έλεγχο.
  • Εκπόνηση αναλυτικής υδρογεωλογικής μελέτης χαρτογράφηση των ρυπασμένων περιοχών, προσδιορισμό όλων των ρύπων, ανόργανων και οργανικών και των ρυθμών μεταφοράς τους στα υπόγεια νερά, έλεγχο όλων των γεωτρήσεων και δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων
  • Διενέργεια ουσιαστικών και συνεχών ελέγχων, ταυτοποίηση και δημοσιοποίηση όλων των βιομηχανιών που είναι υπεύθυνες για τη ρύπανση και τη διακοπή της λειτουργίας επιχειρήσεων - παραβατών, μέχρι να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης της ζημιάς, ώστε να σταματήσουν να ρυπαίνουν.
  • Λήψη μέτρων αποκατάστασης του υδροφόρου ορίζοντα και καταλογισμό του κόστους της αποκατάστασης στους υπεύθυνους φορείς εκμετάλλευσης, σύμφωνα και με την νομοθεσία για την Περιβαλλοντική Ευθύνη
  • Έλεγχο των βιομηχανικών προϊόντων (ιδιαίτερα των τροφίμων) που παράγονται στην περιοχή και τον έλεγχο της πραγματικής υδροδότησης των βιομηχανιών
  • Έλεγχο των αγροτικών προϊόντων, μέτρα για την προστασία και αποζημίωση των αγροτών
  • Οριοθέτηση και πολεοδομική οργάνωση των οικισμών και των ήδη δημιουργημένων άτυπων βιομηχανικών περιοχών σε ΒΙΟΠΕ-ΒΙΠΕ, μετά από ανοικτή κοινωνική διαβούλευση και χρονοδιάγραμμα για την άμεση εκτέλεση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και περιβαλλοντικής προστασίας. Απαγόρευση διάσπαρτης εγκατάστασης εργοστασίων στις περιοχές μας.
  • Φρένο στην παράλογη, ξέφρενη, κερδοσκοπική ανάπτυξη ενεργειακών μονάδων
  • Συνεχή και ανοιχτή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στις διαδικασίες ελέγχου, με πλήρη ενημέρωση των κατοίκων και των εργαζομένων. Ειδικά δωρεάν προγράμματα ελέγχου της υγείας των κατοίκων των περιοχών μας.
  • Δεν έχουμε αυταπάτες. Τα μέτρα που ζητάμε προϋποθέτουν γενναίες πολιτικές αποφάσεις, κόστος, πρωτοβουλία, υπευθυνότητα και δυστυχώς τόσο οι κεντρικές, όσο και οι νομαρχιακές αλλά κατά περίπτωση και οι τοπικές αρχές, δεν έχουν δείξει μέχρι τώρα ότι είναι διατεθειμένες να ανταποκριθούν.
  • Για τη συνέχιση και την εντατικοποίηση του αγώνα μας, συστήνουμε «Δίκτυο για τη σωτηρία του Ασωπού και του Ευβοϊκού» επικοινωνίας και συντονισμού, με επιτροπές Συντονιστική, Επιστημονική-τεχνική, Οικονομική, Επικοινωνίας και Νομική, που στελεχώθηκαν με μέλη από τις κινήσεις πολιτών που συμμετέχουν στο δίκτυο.
ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ
  • Να βάλουμε φρένο στην ασυδοσία, την υποβάθμιση και την οικολογική καταστροφή
  • Να σπάσουμε το απόστημα της σιωπής και της συγκάλυψης
  • Να επιβάλλουμε την πλήρη εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας
  • Να αποτρέψουμε την μετατροπή των περιοχών μας σε θαλάμους αερίων
  • Να περιφρουρήσουμε την υγεία, τη ζωή, το περιβάλλον, το κοινό μας μέλλον.

***Ενεργοί Πολίτες Εύβοιας - Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Ωρωπού- Ινστιτούτο Τοπικής Αειφορίας και Πολιτισμού - Θηβαίοι Πολίτες για το Περιβάλλον- Κίνηση Πολιτών Δήμου Θίσβης- Πρωτοβουλία Βαγαίων Πολιτών-Δίκτυο Κινήσεων Πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Εύβοιας-Συμπαράταξη Βοιωτών για το Περιβάλλον


Πηγή αιτημάτων/εικόνες: ASOPOS SOS


Σημείωση:
  • Ευχής έργο η ανάληψη ανάλογων πρωτοβουλιών σε ολόκληρη τη χώρα, που δυστυχώς μαστίζεται από ένα τεράστιο κύμα περιβαλλοντικής μόλυνσης και χρόνιας αδιαφορίας, ενώ παράλληλα "ανθίζει" μία παρανόηση της ουσιαστικής περιβαλλοντικής συνείδησης και δράσης, που μεταλλάσσει τις όποιες κινητοποιήσεις σε ευκαιριακά πανηγύρια δίχως νόημα (βλέπε "ώρα της Γης")...
  • Ευχόμαστε από καρδιάς να εισακουστούν επιτέλους τα δίκαια αιτήματα των πολιτών της περιοχής και ας γίνουν μέτρα που θα εφαρμοστούν σε κάθε βιομηχανική ζώνη της χώρας, καθώς παντού δεσπόζει η ίδια αδιαφορία, η ίδια εγκληματική σιωπή και απραγία εις βάρος της υγείας των κατοίκων...(π.χ. μόλυνση Αξιού, Λουδία, Αλιάκμονα, Θερμαϊκού, Στρυμόνα κτλ.)
Βίκυ Χρυσού



Δεν υπάρχουν σχόλια: