Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ -6 Απριλίου 2008

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΤΩ ΓΕΦΥΡΑΣ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΗΜΕΡΙΔΑ

Με επιτυχία και αρκετά μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 6 Απριλίου 2008, η ημερίδα που διοργάνωσε η «Περιβαλλοντική Ομάδα Εθελοντών Κατοίκων Κάτω Γέφυρας» με θέμα «ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΣΤΙΣ ΟΧΘΕΣ ΤΟΥ ΑΞΙΟΥ», στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κάτω Γέφυρας, με την ευγενική υποστήριξη του Δήμου Αγίου Αθανασίου. Στόχος της ημερίδας ήταν να ενημερώσει τους κατοίκους και τους αρμόδιους φορείς σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια με τις παράνομες ρίψεις σκουπιδιών, μπαζών και υπολειμμάτων κτηνοτροφίας στην παρόχθια περιοχή του Αξιού στην Κάτω Γέφυρα και να τους κινητοποιήσει για τον καθαρισμό της. Πολλοί κάτοικοι, αλλά και επίσημοι φορείς ήταν παρόντες. Ανάμεσα τους ο Δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Αραμπατζής Αριστείδης, ο Δ/ντης Προγραμματισμού και Σχεδιασμού της ΝΑΘ κ. Απόστολος Γιάντσης, που εκπροσώπησε το Νομάρχη Θεσσαλονίκης, ο Αντιδήμαρχος κος Βενέδικτος Νικόπουλος, ο Πρόεδρος του Τ.Σ. Γέφυρας κος Σαββέλης Μάριος, τοπικοί Σύμβουλοι του Δ.Δ. Γέφυρας, ο αιδεσιμολογιότατος Τερζής Βασίλειος, αλλά και οι εκπαιδευτικοί του Δημοτικού Σχολείου & του Νηπιαγωγείου Κάτω Γέφυρας, που ήταν και οι οικοδεσπότες της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση:

· η Περιβαλλοντική Ομάδα παρουσίασε εικόνες της παρόχθιας περιοχής από το παρελθόν, αλλά και τη σημερινή παράνομη «χωματερή» που δημιουργήθηκε εκεί, στην προστατευόμενη από το δίκτυο NATURA 2000 περιοχή, λίγα μέτρα έξω από τον οικισμό. Μίλησε σχετικά με τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων και την ανακύκλωση –αφού με δική της πρωτοβουλία και με παράλληλη ενημέρωση των κατοίκων, είχε αρχίσει νωρίτερα η ανακύκλωση μπαταριών, χαρτιού και υλικών συσκευασίας στον οικισμό. Τόνισε επίσης τη σπουδαιότητα ύπαρξης εργοστασίων ανακύκλωσης και ιδιαίτερα όσων εδρεύουν στην περιοχή όπως η Μ.Ε.Λ., η ΒΙΟΛ-ΛΙ, και το εργοστάσιο ανακύκλωσης αδρανών υλικών του Κου Καϊσίδη, αφού τα περισσότερα από τα απορρίμματα που δημιούργησαν αυτό τον απερίγραπτο σκουπιδότοπο, θα μπορούσαν να είχαν ανακυκλωθεί. Επιπλέον υπογράμμισε το γεγονός, πως οι ίδιοι οι κάτοικοι οφείλουν να συμμετέχουν στην προστασία της περιοχής τους και να συνεργάζονται με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να υπάρχουν άμεσα αποτελέσματα. Τέλος διένειμε έντυπο πληροφοριακό υλικό με κύριο στόχο την ενεργή εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων τόσο σε γενικά θέματα περιβαλλοντικής προστασίας, όσο και στη συγκεκριμένη προσπάθεια, που αφορά τον καθαρισμό και την προστασία της περιοχής δίπλα στον Αξιό, ώστε να γίνει και πάλι τόπος περιπάτου και εκδρομής, με μελλοντικό στόχο την ένταξη της στις οικοτουριστικές διαδρομές που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού.

· Ο εκπρόσωπος του Νομάρχη Κος Γιάντσης, συνεχάρη την πρωτοβουλία της ομάδας εκ μέρους του Νομάρχη Θεσσαλονίκης Κου Ψωμιάδη και τόνισε πως η πάγια θέση της Νομαρχίας είναι πως το Περιβάλλον είναι υπόθεση όλων μας.

· Ο Πρόεδρος του «Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού Λουδία Αλιάκμονα», ο καθηγητής Κος Κουϊμτζής, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο γεγονός, πως η στάση των κατοίκων και κατά προέκταση των εκάστοτε Δήμων μέχρι σήμερα, που αρνούνται τη δημιουργία μονάδων διαχείρισης στερεών ή υγρών αποβλήτων στην περιοχή τους, είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσει ολόκληρη η χώρα με σκουπίδια, απόβλητα και μπάζα. Τόνισε επίσης το γεγονός πως οι ίδιοι οι πολίτες οφείλουν να πιέζουν την τοπική αυτοδιοίκηση και τις κυβερνήσεις για περιβαλλοντικά θέματα, καθώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αλλά και οι Φορείς προστασίας δεν μπορούν να πετύχουν ουσιαστικά αποτελέσματα σε τοπικό επίπεδο, αν οι κάτοικοι από την πλευρά τους αδιαφορούν ή δεν συνεργάζονται. Τέλος υπενθύμισε πως η ομορφιά, η καθαριότητα και το πράσινο ηρεμεί την ψυχή, ενώ το τσιμέντο, η βρωμιά και η ακαταστασία κάνει τον άνθρωπο να ρέπει προς την παραβατικότητα. Έκλεισε υποσχόμενος τη συνεργασία του Φορέα, τόσο στη συγκεκριμένη προσπάθεια καθαρισμού, όσο και σε άλλα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του.

· Η δασολόγος-ορνιθολόγος του Φορέα, κα Παναγιωτοπούλου Μαρία, παρουσίασε το ρόλο και τις αρμοδιότητες του Φορέα, τις περιβαλλοντικές συνθήκες προστασίας, τους υδροβιότοπους και ιδιαίτερα την ορνιθοπανίδα της προστατευόμενης περιοχής του Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

· Ο Δήμαρχος Κος Αραμπατζής τόνισε με τη σειρά του τη μεγάλη σημασία που έχει η ευαισθησία των πολιτών για τα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς μόνο με την ύπαρξη της μπορούν να γίνουν σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση και να αποδώσουν οι συνεργασίες με τους αντίστοιχους φορείς και φυσικά με τον Δήμο. Είπε μάλιστα πως θα πρέπει να δούμε σαν ομαδικό παιχνίδι αυτή την συγκεκριμένη προσπάθεια καθαρισμού και πως όλοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτό. Δήλωσε τέλος, πως ο Δήμος θα είναι πάντοτε συμπαραστάτης, σε τέτοιες πρωτοβουλίες πολιτών.

· Ο πρόεδρος του Τ.Σ. Γέφυρας Κος Σαββέλης, με τη σειρά του τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός, πως επιβάλλεται η συμμετοχή όλων στον καθαρισμό, καθώς όλοι συμβάλαμε μέχρι τώρα στην μόλυνση της περιοχής –ενεργά ή παθητικά-. Επισήμανε επίσης την ανάγκη τοποθέτησης απαγορευτικών πινακίδων και έκλεισε δηλώνοντας την συμπαράσταση του στις πρωτοβουλίες της Περιβαλλοντικής Ομάδας.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και η ημερίδα έληξε με το ραντεβού που έδωσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι για την Κυριακή, 13 Απριλίου 2008, ώστε να αρχίσει η διαδικασία του καθαρισμού।

(δημοσιεύτηκε, με κάποιες περικοπές, και στο έντυπο "ΠΟΛΙΤΗΣ", που είναι ιδιοκτησία της Αστικής Μη κερδο/κης Εταιρίας "Ανθρώπων Έργα")

Δεν υπάρχουν σχόλια: