Οι αναφορές στον ποταμό ξεκινούν από τα αρχαία χρόνια ενώ πολλά είναι τα ονόματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για να τον περιγράψουν.
Στα ομηρικά έπη γίνεται αναφορά στον Αξιό. Ο ποιητής αποκαλεί τον ποταμό ‘Βαθυδίνη’ και ‘Ευρυρέεθο’ ενώ τον περιγράφει ως ‘κάλλιστον ύδωρ έχοντα’. Το όνομα ‘Αξιός’ προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τη μακεδονική λέξη ‘άξος’ που σημαίνει ύλη ή από την ομόηχη κρητική που όμως δηλώνει τον απόκρημνο βράχο ή την απόκρημνη όχθη. Κατά καιρούς, ο Αξιός απαντάται και ως Άξιος, Νόξειος ή Αξειός.
Οι κάτοικοι της περιοχής ξέρουν τον Αξιό ως Βαρδάρη. Η ονομασία αυτή προέρχεται από την περσική γλώσσα, όπου Vardar είναι το ποτάμι. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ηρόδοτο, ο Αξιός ή Βαρδάρης ήταν το σημείο όπου στρατοπέδευσαν πάνω από ένα εκατομμύριο πέρσες στρατιώτες κατά τη δεύτερη εκστρατεία κατά των Ελλήνων, το 480 π.Χ. με αρχηγό τον Ξέρξη.
Σήμερα, ο Αξιός έχει αναγνωριστεί ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας και έχει ενταχθεί κάτω από το πλαίσιο προστασίας που ορίζει η συνθήκη Ramsar
1 σχόλιο:
Αχ βρε Butterfly, που ταξίδευες καλό μου...
Δημοσίευση σχολίου