Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

Ποταμός Αξιός


Οι αναφορές στον ποταμό ξεκινούν από τα αρχαία χρόνια ενώ πολλά είναι τα ονόματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για να τον περιγράψουν.

Στα ομηρικά έπη γίνεται αναφορά στον Αξιό. Ο ποιητής αποκαλεί τον ποταμό ‘Βαθυδίνη’ και ‘Ευρυρέεθο’ ενώ τον περιγράφει ως ‘κάλλιστον ύδωρ έχοντα’. Το όνομα ‘Αξιός’ προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από τη μακεδονική λέξη ‘άξος’ που σημαίνει ύλη ή από την ομόηχη κρητική που όμως δηλώνει τον απόκρημνο βράχο ή την απόκρημνη όχθη. Κατά καιρούς, ο Αξιός απαντάται και ως Άξιος, Νόξειος ή Αξειός.

Οι κάτοικοι της περιοχής ξέρουν τον Αξιό ως Βαρδάρη. Η ονομασία αυτή προέρχεται από την περσική γλώσσα, όπου Vardar είναι το ποτάμι. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Ηρόδοτο, ο Αξιός ή Βαρδάρης ήταν το σημείο όπου στρατοπέδευσαν πάνω από ένα εκατομμύριο πέρσες στρατιώτες κατά τη δεύτερη εκστρατεία κατά των Ελλήνων, το 480 π.Χ. με αρχηγό τον Ξέρξη.

Σήμερα, ο Αξιός έχει αναγνωριστεί ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας και έχει ενταχθεί κάτω από το πλαίσιο προστασίας που ορίζει η συνθήκη Ramsar

1 σχόλιο:

η Τοξότισσα είπε...

Αχ βρε Butterfly, που ταξίδευες καλό μου...