Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2008

Ταβερνάκια ή περιβαλλοντική προστασία?

Πριν από ενάμισι περίπου χρόνο είχα νιώσει μια κάποια αισιοδοξία, μαθαίνοντας πως δημιουργήθηκαν Φορείς Διαχείρισης Περιβάλλοντος. Είχα σκεφτεί πως επιτέλους η κυβέρνηση μας, ακολουθώντας την Ευρωπαϊκή γραμμή για την Προστασία του Περιβάλλοντος, άρχισε να κάνει δειλά τις πρώτες απαραίτητες κινήσεις...

Όμως μάλλον είχα βιαστεί να χαρώ...

Η εμπειρία που είχαμε με τη "συνεργασία" του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού Λουδία Αλιάκμονα, η αδιαφορία που έδειξαν απέναντι στις προσπάθειες μας, αλλά και η σκέψη τους σε συνδυασμό με τις τάσεις των εκάστοτε Δήμων, να προωθήσουν τη δημιουργία από "ταβερνάκια" και "παρατηρητήρια αλόγων" στις όχθες του Αξιού... αν μη τι άλλο προχειρότητα και έλλειψη σοβαρότητας δείχνει.

Γνωρίζαμε βέβαια τις ελλείψεις του Φορέα, σε εργατικό δυναμικό και κονδύλια, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αλλάζει κάτι στην πολιτική που εφαρμόζεται.
Δεν μας πείθει η σοβαρότητα των ενεργειών που βλέπουμε να προωθούνται.
Και πως να μας πείσει δηλαδή όταν γνωρίζουμε πως μόνο η βιτρίνα και το θεαθήναι τους απασχολεί?

Που είναι ο Φορέας να μας φέρει την πινακίδα που υποσχέθηκε?
Που είναι να δει τον άθλο που καταφέραμε στην περιοχή μας ως εθελοντές?
Που ήταν τη μέρα των κινητοποιήσεων?
Που είναι οι αναφορές τους στη δράση μας?

Καλές οι εκθέσεις φωτογραφίας, καλά και τα ταβερνάκια που και που, αλλά ας σοβαρευτούμε επιτέλους! Η περιοχή μας είναι γεμάτη μπάζα και σκουπίδια. Η μία παράβαση ακολουθεί την άλλη. Οι συνθήκες Ramsar και Natura 2000 δεν τηρούνται.
Κανένας δεν ελέγχει τα έκτροπα. Η μία υπηρεσία κάνει τις υποθέσεις που καταγγέλλονται μπαλάκι στην άλλη...

Και αντί να βελτιωθεί η κατάσταση -λες και λύσαμε τα προβλήματα μας εδω- προτείνουν ταβερνάκια?! Πάλι με τη μέθοδο "άρτος και θεάματα" θα χορτάσουν τη συνείδηση μας?
Φτάνει με τα πανηγύρια και το φαγοπότι πια.

Εμείς ως πολίτες σας πληρώνουμε για να κάνετε έργο για το περιβάλλον, όχι για να εμπαίζεται τη λογική μας! και να χρησιμοποιείται σε αμφίβολες πολιτικές, που μόνο το περιβάλλον δεν ωφελούν, τα κονδύλια που απορροφάτε!

Άϊντε και στην υγειά μας βρε παιδιά! Να' στε καλά και λέγαμε που θα τρώμε και που θα πίνουμε...